tisdag 3 april 2012

Slumpens bok

Hcg   Lind, Åsa

Det är svårt att veta vad man ska skriva om en sådan bok som Åsa Linds Slumpens bok. Den handlar om så många saker på samma gång. Men jag kan i alla fall börja med att berätta att dess huvudperson är en 12-årig tjej som heter Hanna Demeter.

Hanna har hela sitt liv flyttat runt från stad till stad för att ingen ska upptäcka att hon lever ensam med sin psykiskt sjuka mamma som inte kan ta hand om sig själv, än mindre om Hanna. Nu har hon precis flyttat igen och berättelsen börjar med Hannas tredje dag i den nya skolan.

På vägen till skolan stannar Hanna till i Närmsta Butiken för att köpa en frukt men får istället med sig en begagnad bok. Och det är förstås inte vilken bok som helst - varje gång hon läser ur den är det som om det hon läser blir verklighet. Först är det den där polisen som dyker upp i klassrummet, sedan den gamla skalliga damen som behöver sällskap.

Boken visar sig vara över 3000 år gammal och viktig för ganska många människor och det dröjer inte länge förrän Hanna har skaffat sig både vänner och fiender på grund av den. Det här är en filosofisk och spännande berättelse, inte lik någon annan svensk bok och bara det är ju en anledning att läsa den.

/Johanna.

Inga kommentarer: