fredag 30 mars 2012

Tyko Flores äventyr

Hcg   Widmark, Martin                  Den dansande djävulen, Fyrtornet i Son-Li och Polyhymnias guld

Den här serien brukar vara den första jag tipsar om i nyhetsväg. Alla tre delarna kom ut förra året så nu kan man ju sträckläsa dem.

Tyko Blom bor tillsammans med hundratals andra föräldralösa barn i en gruva under marken. Staden där gruvan ligger styrs av den onde hertig Mazoo. Det är han som använder barnarbetare i gruvorna eftersom de är de enda som är tillräckligt små för att krypa i de smala gångarna. Han är på jakt efter silver som kan betala för alla fester han håller.

En gång i veckan, på söndagarna, får barnen komma upp för att gå till kyrkan. Tyko är jätterädd för att åka upp i den skrangliga hissen och ännu räddare för att åka ner. I tio år har han bott i gruvan och han börjar tappa hoppet om att ta sig därifrån levande. Farorna är många och ledarna elaka.
En söndag slumrar Tyko till utanför kyrkan och tycker sig höra en fågel prata. Den bär på ett meddelande till honom:

Förbannelsen kan brytas på de Två Brödernas torg.
Och detta skall lösa din moders sorg:
Sök mig på andra sidan de Dödas stad
skyddet ditt är att vara glad.
Till kejsaren dock, du ska lösa din skuld
och hänga på hans bröst Polyhymnias guld

Som straff för att han somnat tvingas Tyko klättra allra högst upp i gruvan och krypa längst in i den farligaste gången för att hämta ett jordprov. Med hjälp av meddelandet hittar han en oanad flyktväg och den leder honom mot ett hisnande äventyr. 

/Johanna

Inga kommentarer: