måndag 27 maj 2013

Ambrose den förskäcklige

Hcg Ibbotson, Eva

Mitt i natten under lord Farlingtons expedition i Alperna försvinner hans dotter. Alla misstänker att lilla lady Agata Farlington gått i sömnen och kommit vilse i mörkret, men lord Falington själv är säker på att hon blivit bortrövad av Den förskräcklige snömannen. 

Vad lord Farlington tyvärr inte vet om är att snömän, yetis, är de mest fredliga och vänliga varelser på vår jord. Mycket riktigt är det en yetin som tagit lady Agata och burit med sig henne till den underbara hemliga alpdal där han har gömt sina tre små lurviga yetibarn. Agata blir genast förälskad i de ljuvliga yetibarnen; särskilt minstingen Ambrose.

Vem bättre att fostra tre små yetibarn än en välartad liten adelsfröken som lady Agata? Hon lär snart hela yetifamiljen inte bara att tala god engelska utan även vett, etikett och inte minst bordsskick. Yetifamiljen äter med god aptit och en olycksalig kväll efter en fantastiskt god ostkaka som lady Agata lagat av jakmjölk går ett av yetibarnen i sömnen. Morgonen därpå finns yetifotspåren över hela trakten. TV, tidningar och människor från hela världen kommer resande för en chans att få en glimt av den mytomspunne förskräcklige snömannen. Nyheten väcker också intresse hos djurparker och tjuvjägare.

Agata förstår att yetifamiljen inte är trygga i sin dal längre och med hjälp av två barn från ett närliggande turisthotell och en hyvens lastbilschaufför får hon hjälp att påbörja det farofyllda projektet att flytta hela yetifamiljen hem till hennes gamla barndomsherrgård i England.

Det visar sig att världen utanför dalen är en långt hemskare plats än yetisarna någonsin kunnat föreställa sig. De ser till att göra världen lite bättre under resans gång, och ständigt med sitt goda uppförande i åtanke.

Inga kommentarer: