torsdag 4 april 2013

Standing up

Vi har inte bara böcker på biblioteket. Har man fyllt 15 år och har ett lånekort så kan man hyra barn- och ungdomsfilm för 10:-/vecka.

Nyast i filmhyllan är Standing up som handlar om Howie och Grace, två ungdomar med nördigt stora glasögon.

Det är sommarlägrets första natt och Howie och några andra killar paddlar över till Getön. Väl där brottar de andra ned Howie, stjäl hans kläder och lämnar honom, förtvivlad och frusen, ensam kvar i mörkret. Snart hittar han Grace som blivit utsatt för precis samma sak fast på andra sidan ön.

Att stranda någon utvald stackare på Getön är en tradion som upprepas varje år på sommarlägret, men den här gången går det inte som planerat. Innan de andra ifrån lägret hinner tillbaka till ön igen rymmer Howie och Grace. Polisen tillkallas och eftersökningar drar igång utan någon som helst framgång med att hitta de båda ungdomarna.

Till en början tyckte jag att det var tråkigt könsstereotypt med handlingskraftig pojke och mjäkig flicka, men Grace morskar till sig under filmens gång. Det blir en utvecklande resa för dem båda och efteråt är de inte samma personer som innan. Det är ett spännande, snyggt och medryckande äventyr. Och omgivningarna de rör sig i är helt fantastiska!

För mig förde filmen tankarna till en annan film; Wes Anderson alldeles underbara Moonrise Kingdom. Även där är det sommarläger och två ungdomar som rymmer och klarar sig själva. Den finns också att hyra på biblioteket och rekommenderas varmt.
Hcg Cole, Brock
Getternas Ö
 
 
Som många bra filmer är Standing up baserad på en bra bok; Getternas Ö av Brock Cole. Vill man inte sitta inne i det det fina vårvädret kan man istället låna med sig boken ifrån biblioteket och slå sig ned vid en varm husvägg. Getternas Ö är skriven 1987 och betraktad som en riktigt ungdomsklassiker i Amerika.

Inga kommentarer: