tisdag 17 november 2015

Ishavspirater

Hcg Nilsson, Frida
Boken är Augustnominerad, vi får se hur det går, om den tar hem priset i år, det tror jag.

Norrut så långt man kan komma, i ishavet på många små öar och i det iskalla havet där i mellan utspelar sig denna rika berättelse fylld av mod, oväntade äventyr och nästan konstant spänning. Precis en sådan bok som man verkligen kan tipsa om som "en spännande bok".

IshavspiraterSiri och hennes lillasyster Mika ror ut till ön Järnäpplet för att plocka snöbär, för att förgylla den vanliga kosten som mest består av fisk. Siri gör sitt livs misstag när hon säger till Mika att hon ska gå över och plocka på andra sidan av ön. Hon glömmer just då att faran alltid finns närvarande i form av piraterna som man vet kidnappar barn. Piratkaptenen Vithuvud är fruktad av alla, det genomsyrar livet, för alla generationer, på öarna.
Lilla Mika bli tagen av två pirater. Man vågar inte tänka på hur rädd hon måste vara.
Hemma på Blåöga sitter systrarnas orkeslösa gamla pappa och vet ingenting. Ensam ror Siri hem för att berätta och sorgen blir stor, men på natten rymmer hon och lämnar kvar honom på ön. Hon inser att det måste bli hon, hon ensam, som ger sig ut för att rädda lilla Mika.
Hon måste på något sätt ta sig ut i ishavet så långt väster ut som det går att komma, för där ryktas det att piraternas näste finns.(I bokens början finns en karta över öarna.) Hon smyger sig på en större båt, kommer iväg och möter personer och varelser som är goda eller onda och de intressantaste som är lite av varje. De kämpar alla på olika sätt för sin överlevnad. Och läser du får du kanske svaret på om sjöjungfrur finns......Inga kommentarer: