onsdag 28 november 2012

Liesl & Po

Hcg  Oliver, Lauren
När Liesls pappa dör blir hon inlåst på vinden av sin hemska styvmor. En dag dyker Po upp från andra sidan, ett spöke som varken är pojke eller flicka, död eller levande. Det är mittemellan. Det vet inte varför, men det vill hjälpa Liesl ta kontakt med sin pappa.

Will är föräldralös och lärling hos en elak alkemist. Han kallar honom för odugling stup i kvarten och det finns aldrig tid att sova. Det enda som lyser upp Wills tillvaro är Liesl. Han brukar titta på henne där hon sitter i sitt vindsfönster och fantisera om att våga knacka på dörren.

En kväll när Will är extra trött tappar han bort alkemistens allra viktigaste skapelse. Världens främsta magi. Den har han gjort till Främsta Damen som är den ondaste av dem alla. Will råkar ta fel skrin, istället för magin får han med sig aska från en död. För att inte bli straffad, eller rent av dödad själv, smiter han sin väg.

Liesl har förstått att hennes pappa aldrig kommer att få frid om hon inte begraver honom på rätt ställe, och med Pos hjälp lyckas hon fly från vinden med ett skrin som hon tror innehåller pappans aska.

En annorlunda, fin, lite magisk och ganska sorglig bok.

/Johanna.

Inga kommentarer: