måndag 12 november 2012

Bronsdolken

Hcg  Paver, Michell
Åh, vilken spännande bok! Händelserna utspelar sig i Grekland för 3500 år sedan och  huvudpersonen är tolvårige Hylas, en föräldralös pojke från Lykonien. En dag attackeras han och hans lillasyster av stora svartklädda krigare som kallas för kråkor. De har ihjäl hans älskade hund och jagar bort hans syster.

Hylas måste gömma sig i en grotta som han snart inser är en grav. Men den som ligger därinne är inte död än. När Hylas tar     mannens hårlock med sig för att en dag offra till havet så att han skall få frid, får han en vacker bronsdolk i gåva. Men det visar sig att den är stulen.

Hylas är i hemlighet bästa vän med Telamon som är hövdingens son, men han kan inte hjälpa honom mer än att köra honom till havet. Sedan måste han klara sig på egen hand.

Från Keftiu kommer Pira, översteprästinnans dotter. Hon har hela sitt liv suttit instängd och nu när hon fyllt tolv och äntligen ska bli fri visar det sig att hennes mamma skall gifta bort henne! Hon far med ett skepp över vattnet för att möta sitt hemska öde och funderar på om det inte finns något enda sätt att komma undan på.

Hylas och Pira kommer från två helt olika världar men för att överleva måste de samarbeta och det finns många fiender. Kommer Hylas att hitta sin syster? Och varifrån kommer egentligen bronsdolken? Första delen i Michelle Pavers nya bok. Missa inte!

/Johanna

Inga kommentarer: