måndag 3 september 2012

Kusinerna Karlsson - ny deckarserie

Hcg  Mazetti, Katarina

Del 1: Spöken och spioner
Julia och Humlans föräldrar ska resa till Indien på forskaruppdrag och det blir bestämt att systrarna ska vara hos moster Frida på hennes ö under sommarlovet tillsammans med kusinerna Alex och Georg.

När alla samlats tycker Frida att de ska ta med precis vad de vill i ätbar väg, hon är inte alls matlagningsintresserad och har därför inte tänkt laga mat till dem. Däremot är rummen som hon förberett uppe i lotstornet mycket speciella och verkligen fina.

Frida bor i en liten stuga bredvid, allt på ön är omodernt, inget rinnande vatten, ingen dusch och ingen TV. Barnen tycker att Frida är en bra vuxen som tycker att barn ska få syssla med vad de vill och sköta sig mycket själva. Men varje kväll räknar Frida konstigt nog alla sina konservburkar och på natten hörs det att någon pumpar upp vatten från brunnen.

Vem kan det vara som smyger omkring på ön? Kan det ha något att göra med att Fridas plåt- och snörstatyer förfalskats och nu säljs i hennes namn till olika konstgallerier? När Frida reser till  fastlandet för att nysta i saken, ser barnen sin chans att spana efter den eller de som inkräktar på deras ö. På natten syns en liten rökpelare i skogen …

Del 2: Vildingar och vombater
Det är påsklov och kusinerna Julia, Humlan, George och Alex är tillbaka på ön hos moster Frida. Hon har slutat göra skulpturer och ska nu ha ett slags djurpark på ön. Hon har beställt vombater från Australien. De kommer, men det visar sig att de inte är så lätta att hålla i fångenskap.

Sena kvällar och nätter kommer det ett gäng yngre män med båt från fastlandet. De skräpar ner och för oväsen. Ön känns inte fridfull längre, varken för barn eller djur. En otroligt tjatig man vill nödvändigtvis köpa ön av Frida för att göra om den till en spa-anläggning. Frida är inte alls intresserad men han vill inte ge sig. Han försöker med en muta, stora påskägg till henne och alla kusinerna.

Två spännande böcker!

/Agneta

Inga kommentarer: