måndag 24 september 2012

Hej, det är jag!

Hcg  Grøntvedt, Nina E.

Oda är 11 år och bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster på en ganska öde plats nära skogen någonstans i Norge. Hennes syster heter Erla, men Oda kallar henne för Erland för det passar bättre. Hon kan verkligen avsky sin syster ibland.

Odas granne och bästa vän heter Helle. De hänger på platån, går ut med hundarna, bakar, skriver långa listor på saker de tycker om och inte tycker om och smyger på de nya läskiga grannarna "slumparet". Ibland smyger de på Stian också, Helles urtöntiga storebror.

Stian går på högstadiet men Oda tycker att han är superbarnslig och dålig på typ allt. Fult hår har han också. Och dålig musiksmak. Ändå kan hon inte låta bli att smyga på honom. En dag går Oda över gränsen. Hon är jättetaskig mot Stian och Helle tycker att hon borde be om förlåtelse. Det tycker inte Oda. Istället är hon taskig mot Helle också. Det bara blir så. Helle blir sårad och börjar leka med Erland istället. Och Stian! Oda blir alldeles ensam. Hur skall hon få sin bästa vän tillbaka?

Det här är en berättelse och en dagbok på samma gång. Full av bilder som Oda har gjort. Boken är ganska tjock men rolig. Den handlar om allt möjligt som kan hända i en 11-årings liv, både konstiga, läskiga och ledsamma grejer.

Inga kommentarer: