onsdag 22 september 2010

Matilda

Hcg Dahl, Roald
Matilda bor hos sina föräldrar som inte bryr sug om henne ett dugg. Hennes mamma spelar bingolotto, och hennes pappa säljer fuskbilar. Det enda som kan få henne att stå ut är hennes böcker. Hon lånar drösar från biblioteket, och när hon börjar skolan har hon läst ALLA, nu menar jag ALLA böckerna i biblioteket.

Hon börjar skolan när hon är fem och ett halvt år på Kossademallaskolan, och hennes lärare, fröken Honung är jättesnäll. Till skillnad från rektorn, fröken Domderasson. Rektorn tycker att alla barn ska utrotas och har för vana att kasta iväg elever, och att utföra hemska straff för nästan ingenting. Matilda visar sig ha ett huvud som en miniräknare, och hon är smart nog att gå i sjätte klass. Fröken Honung frågar fröken Domderasson, men får ett nej.

" Ha! Du klarar inte av henne! Du vill lämna över henne till fröken Plymstol, där hon kan ställa till med ännu större oreda! Men svaret är NEJ!"

Men sedan märker Matilda att hon har en slags magisk kraft…
Boken var jättekul och spännande ( som alla Roald Dahls böcker enligt mig, även om jag inte alltid skriver det) så den får 5 av 5 i betyg av mig.
Bokspanare Midnatt

Inga kommentarer: