torsdag 12 september 2013

Undret


Hcg  Palacio, R. J  

August, kallad Auggie, har undervisats i hemmet av sin mamma. Nu är han tio år och det vore bra om han kunde börja i vanlig skola.  Eftersom han genomgått väldigt många operationer och varit för trött och för infektionskänslig har han inte kunnat gå tillsammans med andra barn i en vanlig skola, men nu tror hans föräldrar att han skulle klara av att börja i femman. De hoppas verkligen att han ska våga, saken är den att Auggie inte ser ut som andra, han ansikte är fortfarande ovanligt trots alla plastikoperationer.

I denna bok får man följa Auggie under hela året i femte klass. Och inte bara honom utan också en hel del av dem han möter, de får egna kapitel där vi får veta precis hur de tänker. Många blir chockade när de ser honom för första gången. Hans syster Via har alltid skyddat honom, och blängt tillbaka på alla som ryggar när de får se honom. Men i hemlighet tycker hon att det är jobbigt att vara känd för att vara syster till Auggie.  Summer är en ovanlig flicka som genast blir en bra vän. Jack verkar trevlig men visar sig nog vara en falsk bekantskap. Julian gör allt för att Auggie inte ska trivas i skolan.

I slutet av terminen är hela klassen på läger och Auggie sover borta för första gången, det blir några väldigt bra dagar men avslutningskvällen blir dramatisk.

Jag tyckte mycket om boken.  Jag tror det beror på att man får veta hur så många tänker runt detta med Auggie, hans familj, hans lärare och rektor, hans klasskamrater och Vias vänner. Man kan riktigt känna hur det är att vara Auggie och man gläds så om det går bra för honom.

/Agneta

 

 

 

Inga kommentarer: