fredag 30 oktober 2015

Mysteriet på Hester hill

Hcg  Ohlsson, Kristina
OmslagsbildFrank och Meg ska vara hos farbror Eliot och Carl i sommar, eftersom deras föräldrar bara grälar och därför inte planerat någon semester i år.
När barnen, eftersom de först glömts bort, väntat alldeles för länge på den mörka och öde stationen i Svarthed hämtas de till slut och kommer till det stora gamla stenhuset Hester Hill. Efter lite kvällsmat får syskonen var sitt hörnrum långt i från varandra i en korridor som sträcker sig längs hela huset.
Barnen förstår snart att det finns hemligheter i huset, de blir nyfikna på en gammal tavla som visar en familj, ett grupporträtt från början av 1900-talet, längst fram finns det en tom stol. De förstår att den tavlan tycker inte Carl att barnen ska få veta för mycket om. De får heller inte gå ner i källaren, där Eliot har sitt forskarrum och uppe på vinden finns det en bordskiva som barnen blir tillsagda att inte röra.

När Frank är i den gamla bokhandeln får han veta att Meg, ja egentligen att "Margareta från Hesters hus", har ett paket att hämta. Där har det legat och väntat på henne i många årtionden.








torsdag 29 oktober 2015

Gengångaren

Hcg


Angerborn, Ingelin
GengångenEllinors föräldrar är på solsemester och under tiden bor hon hos sin mormor. Mormor gillar att gå på loppisar. I en enslig stuga ute på landet bor en blind kvinna, hon har en massa gamla saker i ett av sina uthus. Dit in får man gå och kolla på egen risk. Ellinor hittar ett gammalt mycket vackert skrin. Inuti finns en liten ballerina och locket pryds av små speglar. Ellinor får faktiskt speldosan alldeles gratis av kvinnan som menar att Ellinor är rätt person för skrinet.  På botten av speldosan kan man ana ett namn, Tatiana.
Nere på badstranden ser Elinor en söt kille som hon gärna skulle vilja bli vän med, men hur ska hon göra då?
Två gånger hör Ellinor musik från ett hus på en liten tvärgata, ena gången är det avancerat pianospel och nästa hörs det mer som någon bara övar sig på att spela. Ellinor blir så himla nyfiken, hon dras till musiken och kan inte låta bli att kika in i fönstret för att se vem det är som spelar.






tisdag 27 oktober 2015

Ola och resan till landet

Hcg  Peterson, Hans















En väldigt bra och lättläst bok om tiden under andra världskriget. Visserligen är det inte krig här i Sverige men det är fattig för många och maten ransoneras. En morgon väcks Ola av ett bråk. Det är hans pappa som bråkar med hyresvärden Jönsson som vill köra ut Olas kompis Pelle och hans mamma från huset. Nu har de ingenstans att bo. Trots att Pelles mamma jobbar hårt kan hon inte betala hyran. Men kanske kan Olas morfar bli en räddning, han bor landet och är nu alldeles ensam. Olas mamma beslutar sig för att fråga tant Bergström om hon möjligtvis kan få låna hennes telefon och ringa honom. Morfar har förstås, som de allra flesta, ingen telefon men hon får ringa till handelsboden i byn och sen får de gå med bud till honom.

 
Ola har turLäs också boken "Ola har tur".  Ola som är fjorton har slutat skolan och jobbar på ett bygge. Han kör plankor med hjälp av Brunte, en arbetshäst. Han tjänar en krona om dagen och hans pappa tjänar nio kronor om dagen. När Ola hämtar vatten till Brunte vid brunnen utanför porten tar han upp något om han tror är en plåtbit, för han vill inte att barn ska skära sig. Men det visar sig att han hittat en hel enkrona.

























måndag 19 oktober 2015

Mycket mer än en puss

Hcg  Melin, Mårten


Mycket mer än en pussEn bok från ca 11 år, står det på bokomslaget. Jag skulle kunna skriva varning för lite sex!

Isa har börjat tänka väldigt mycket på Manne i sin klass. Förut var de kompisar, men sedan olyckan som skedde med Isas hund blev allt så konstigt mellan dem. Isa vet att hennes kompis Aya är kär i Manne så för henne berättar Isa ingenting.

När Isa ser att Manne är ute och springer så får hon en idé om hur hon ska kunna få kontakt med honom igen. Kanske kan de jogga tillsammans så hon får en chans att komma nära honom igen.
Förut, för några år sedan, hade de en deckarklubb och kallade sig ManneLisa. Nu blir det en helt annan slags klubb där det ibland ingår lite pirr.

Mårten Melin vågar skriva om det som barn tänker på och som många vuxna inte talar om.

Läs också, eller helst först, del ett i denna serie,"Lite mer än en kram", som handlar om Manne, när han blev kär i Amanda som var några år äldre än honom.
Lite mer än en kram

torsdag 15 oktober 2015

Tsatsiki och Hammarn


Hcg  Nilsson, Moni
Jätteroligt att det nu kommit en ny bok om Tsatsiki!

Den är så bra, bjuder på både det som är tänkvärt och samtidigt mycket  humor!

OmslagsbildTsatsiki har ett bekymmer, han märker att hans kropp börjar förbereda sig på att bli vuxen, dvs det har börjat växa lite grann hår vid snoppen, och det är för tidigt tycker han, han är liksom inte beredd.

Och så är han orolig  för mamma och Göran som verkar ha problem med varandra och pappa Bläckfiskaren som aldrig ringer tillbaka när Ttsatsiki som sökt honom flera gånger. Det är svårt i Grekland som är i kris och här hemma i Sverige sitter tiggare och fryser så att de blir sjuka.  Tsatsiski och Hammarn gör en insats, läs om det i boken!
Livet är lite opraktiskt för Tsatsikis familj har tvingats flytta och nu bor han inte så nära Hammarn längre. Familjen har inte riktigt vant sig vid den nya lägenheten och känner sig inte riktigt hemma ännu  och Göran har visst aldrig tid att bygga den utlovade loftsängen till Tsatsiki.

Den som verkligen kan liva upp Tsatsiki är hans bästis Hammarn. En glad galen kille som tar det mest som en lek och utmaning, just nu klunsar han om allt , dvs leker sten, sax och påse. Fast en sak tar han på lite mer  allvar, och det är kärleken. Han försöker förstås  bli ihop med tjejen och om Tsatsiki också skulle bli kär i någon vore det ju ändå bättre tycker Hammarn.
Boken är lätt att läsa och den är roligt på ett smart sätt.