torsdag 12 september 2013

Undret


Hcg  Palacio, R. J  

August, kallad Auggie, har undervisats i hemmet av sin mamma. Nu är han tio år och det vore bra om han kunde börja i vanlig skola.  Eftersom han genomgått väldigt många operationer och varit för trött och för infektionskänslig har han inte kunnat gå tillsammans med andra barn i en vanlig skola, men nu tror hans föräldrar att han skulle klara av att börja i femman. De hoppas verkligen att han ska våga, saken är den att Auggie inte ser ut som andra, han ansikte är fortfarande ovanligt trots alla plastikoperationer.

I denna bok får man följa Auggie under hela året i femte klass. Och inte bara honom utan också en hel del av dem han möter, de får egna kapitel där vi får veta precis hur de tänker. Många blir chockade när de ser honom för första gången. Hans syster Via har alltid skyddat honom, och blängt tillbaka på alla som ryggar när de får se honom. Men i hemlighet tycker hon att det är jobbigt att vara känd för att vara syster till Auggie.  Summer är en ovanlig flicka som genast blir en bra vän. Jack verkar trevlig men visar sig nog vara en falsk bekantskap. Julian gör allt för att Auggie inte ska trivas i skolan.

I slutet av terminen är hela klassen på läger och Auggie sover borta för första gången, det blir några väldigt bra dagar men avslutningskvällen blir dramatisk.

Jag tyckte mycket om boken.  Jag tror det beror på att man får veta hur så många tänker runt detta med Auggie, hans familj, hans lärare och rektor, hans klasskamrater och Vias vänner. Man kan riktigt känna hur det är att vara Auggie och man gläds så om det går bra för honom.

/Agneta

 

 

 

måndag 2 september 2013

Svarta skogens hemlighet: Smycket & Kronan i svarta sjön

Hcg Bracken, Beth och Fraser, Kay

Nu är de två sista delarna i Svarta skogens hemlighet här!
 

Soli har följt efter Lucy in i feernas rike. Det är hennes Svarta skog som hon känner så väl, men endå annorlunda. Nu måste hon vara modig, hitta Lucy och få med sig henne hem igen. Istället hamnar hon hos Fedrottningen. Som läsare börjar man ana vad det är för koppling Soli har till feerna rike. Drottningen vill att Soli ska hämta kronan i svarta sjön. Men vems är egentligen den svarta kronan?

Det hinna hända mycket i de korta böckerna och när man läst de tre första är man glad om man har den sista boken till hands. Det blir en spännande upplösning. Det visar sig att Soli får stor nytta av de saker hon tagit med sig från vår verklighet. Dessutom får hon hjälp av en mycket trevlig fe-pojke.

Precis som i de två första böckerna är bilderna nästintill magiska.