torsdag 18 april 2013

Eddie 12 och hon som heter Elsa

Hcg Halling, Thomas

Två böcker i en! Man kan läsa boken från två håll.
Börja läs om Eddie eller om Elsa,
det är bara att välja.

Eddie och hans lillebror har det inte bra hemma, det är oroligt och jobbigt med föräldrar som ofta grälar. Deras pappa är bara snäll när han är nykter, tyvärr händer detta alltför sällan.

Eddie trivs inte i skolan, han gillar inte sin lärare och första skoldagen efter sommarlovet kommer han försent. En ny elevassistent ska vara i klassen och efter ett tag förstår man att hon är där mest för Eddies skull. Annars är det mesta sig likt tycker Eddie, hans lärare har som vanligt låga förväntningar på honom.

Genom en äldre kille, Robin, har Eddie har fått tag i en nästan alldeles ny mobil, den ska han ska betala genom att göra olika tjänster till Robin och hans kriminella gäng.
Hela tiden ligger detta och maler och gnager i Eddies tankar, han vill ju inte göra det som de begär av honom och han känner att han blir mer och mer insyltad i något som han inte kan ta sig ur.

Elsas föräldrar har just skilt sig och nu har hennes mamma fått ett nytt jobb och tyvärr innebär det att hon måste flytta. Hon har blivit tvungen att välja mellan sina föräldrar och nu har hon till slut valt att flytta med sin mamma till en ny stad. Hon är ledsen över att bara få träffa sin pappa ibland och förutom det så kommer hon att sakna alla sina gamla klasskompisar. Denna sensommardag börjar hon i en helt ny skola och första dagen i den nya klassen känns verkligen ingenting bra.

/Agneta

onsdag 10 april 2013

Svarta skogens hemlighet: En farlig önskan

Hcg Bracken, Beth och Fraser, Kay

Svarta skogen ligger precis intill den lilla stad där Lucy och Soli bor. Varje dag när de går till skolan tar de genvägen in ibland träden, men Soli skulle aldrig gå in i skogen ensam. Det påstås att skogen är feernas mark och att den som önskar sig något i Svarta skogen får sin önskan uppfylld, men sedan kommer att få ångra det han önskade.

Soli tror inte på feer, men hon och Lucy är alltid tillsammans så hon behöver ändå aldrig gå igenom skogen själv. De är nästan som systrar och så mycket bästisar att det känns som om de hörde ihop, som två delar av en helhet. Soli med sitt mörka och yviga hår är tyst och försiktig, och Lucy som är livlig och uttåtriktad har ett långt ljust och välkammat hår.

Men även bästa vänner kan bli osams och för första gången springer Soli ensam genom skogen. När Lucy kommer efter henne för att be om ursäkt så önskar Soli något hemskt...!

Boken är lättläst men kan tilltala vilken läsare som helst och är inte på något vis fattig utan går på djupet i de båda flickorns vänskap. I det ena kapitlet är det Soli som berättar och i nästa är det Lucy.

Bilderna är både verkliga och magiska. Illustratören som heter Odessa Sawyer blandar fotografi, teckningar och digitalt måleri i sina bilder och resultatet är fantastiskt.

Berättelsen om Svarta skogens hemlighet fortsätter i Ut ur skuggan.

måndag 8 april 2013

Unge Merlin

Hcg Bradman, Tony

Merlin bor med sin mamma i en liten by. Någon pappa har han aldrig haft och alla tycker att det är mycket underligt. Byborna tittar snett på honom och viskar bakom hans rygg.

Merlins mamma säger att han är speciell, men själv önskar han inget annat än att han var normal, precis som de andra pojkarna i byn.

En dag kommer kungens livvakter för att hämta Merlin. Han önskar att livet såg annorlunda ut och föjler gärna med, men när han får reda på kungens plan för honom ångrar han sig snabbt...

Som tur är kommer Merlin undan och är med om något otroligt där han får reda på något viktigt om sig själv.

Det här är boken om hur en vilsen ung pojke blev en av de största trollkarlarna i vår tid.

torsdag 4 april 2013

Standing up

Vi har inte bara böcker på biblioteket. Har man fyllt 15 år och har ett lånekort så kan man hyra barn- och ungdomsfilm för 10:-/vecka.

Nyast i filmhyllan är Standing up som handlar om Howie och Grace, två ungdomar med nördigt stora glasögon.

Det är sommarlägrets första natt och Howie och några andra killar paddlar över till Getön. Väl där brottar de andra ned Howie, stjäl hans kläder och lämnar honom, förtvivlad och frusen, ensam kvar i mörkret. Snart hittar han Grace som blivit utsatt för precis samma sak fast på andra sidan ön.

Att stranda någon utvald stackare på Getön är en tradion som upprepas varje år på sommarlägret, men den här gången går det inte som planerat. Innan de andra ifrån lägret hinner tillbaka till ön igen rymmer Howie och Grace. Polisen tillkallas och eftersökningar drar igång utan någon som helst framgång med att hitta de båda ungdomarna.

Till en början tyckte jag att det var tråkigt könsstereotypt med handlingskraftig pojke och mjäkig flicka, men Grace morskar till sig under filmens gång. Det blir en utvecklande resa för dem båda och efteråt är de inte samma personer som innan. Det är ett spännande, snyggt och medryckande äventyr. Och omgivningarna de rör sig i är helt fantastiska!

För mig förde filmen tankarna till en annan film; Wes Anderson alldeles underbara Moonrise Kingdom. Även där är det sommarläger och två ungdomar som rymmer och klarar sig själva. Den finns också att hyra på biblioteket och rekommenderas varmt.
Hcg Cole, Brock
Getternas Ö
 
 
Som många bra filmer är Standing up baserad på en bra bok; Getternas Ö av Brock Cole. Vill man inte sitta inne i det det fina vårvädret kan man istället låna med sig boken ifrån biblioteket och slå sig ned vid en varm husvägg. Getternas Ö är skriven 1987 och betraktad som en riktigt ungdomsklassiker i Amerika.

tisdag 2 april 2013

Sorkspolingen

Hcg Wahldén, Christina

Märta bor i Visby , hon tycker att medeltidsveckan är sommarens höjdpunkt. Då brukar hon fläta sitt hår med blå band och klä sig i sin blå linneklänning sydd efter medeltidsmodell. Hon brukar gå med sin kompis Theo, men han har inte tid i år, därför ger hon sig ensam ut i folkhavet.

När hon passerar kärleksporten ut mot havet genom Visby ringmur känns det som hon faller och en stund efter känns hela atmosfären i Visby annorlunda.
Det luktar starkare av olika dofter och odörer, och människorna hon möter har visserligen medeltida kläder precis som hon själv men nu känns ingen utklädd längre.

Hon träffar en pojke, han heter Nils, och underligt nog verkar hon vara väntad för han behöver genast hennes hjälp.

Det är orostider detta år 1361, det är den danske kungen Atterdag som kommit med sin flotta och nu är på Gotland och härjar och dödar med sina män.

Lättläst och spännande bok om Visby  och det som idag kallas för Gotlands blodbad.
 
/Agneta