onsdag 27 mars 2013

Lyckosnurran (2)

Hcg Gavander, Kerstin

På sportlovet åker Sanna och hennes pappa till New York. De ska bo lite hos mammas gamla kompis Alice och hennes son Adrian och resten av tiden på hotell. Sanna umgås inte så mycket med Adrian eftersom han hela tiden bara ska hem till sin pappa och hans lägenhet. Under tiden hemma i Sverige har Labans förra tjej Mai fått tråkiga nyheter. Hennes föräldrar ska skiljas och hon är väldigt ledsen och känner att hon vill vara med Laban så mycket som möjligt. Väl hemma igen känns inte allt som förut mellan Laban och Sanna. Sanna blir faktiskt lite svartsjuk på Mai. I alla dessa beskymmer vill bästa kompisen Liv att Sanna och hon ska ordna en fest. Men hon vill att de ska bjuda på mat och det har Sanna inte råd med.

/Agneta

Vinterkarusellen

Hcg Gavander, Kerstin (1)

Det händer mycket i december, tycker Sanna. Klassen övar inför ett julspel och farmor ska helst hinna få ängladräkten klar. Bästa kompisen Livs familj ska åka på semester till Egypten, något som Sanna och hennes pappa inte har råd med. Det Sanna behöver är ett jobb, hon behöver få ihop lite extrapengar. Som tur är så får hon det, i en blomsteraffär. Tanten i affären lär henne att göra julgrupper och sen ska hon leverera dem. Bor de som beställt långt bort blir det med bil tillsammans med Thomas som hon inte känner och är ganska så rädd för. Sanna gillar Laban, som nu Liv hinner umgås jättemycket med, när Sanna bara jobbar varje ledig stund. Mammas gamla kompis Alice kommer från USA, och hon berättar för Sanna om vad de gjorde och tyckte när de var i Sannas ålder. Hon är trevlig och det tycker Sannas pappa också.

Läs också  Lyckosnurran den andra delen i serien.

/AB

måndag 25 mars 2013

Hemlös

Hcg Lean, Sarah


Det är ett år sedan Callys mamma dog och lämnade henne, hennes pappa och storebror ensamma. På årsdagen har hela släkten samlats på kyrkogården för att sätta blommor på graven. Plötsligt ser Cally sin mamma lika levande som någonsin, balanserande på kyrkogårdsmuren, sprudlande vacker i sin lysande röda kappa och gummistövlar. Hon ser ut att ha något roligt att berätta; en hemlighet!
Det visar sig att ingen av de andra ser mamman och ingen av dem tror att Cally ser henne heller. Fastern säger att "När man önskar någonting riktigt stark, så kan det kännas som att det var sant". Callys pappa blir arg.
Pappan har förändrats av sorgen och saknaden och verkar inte vilja låtsas om att mamman någonsin har funnits. Han vill inte veta av någonting som påminner om henne, dvs allt som är fint eller roligt, och han vill absolut inte prata om henne.
Själv har Cally också förändrats, hon har istället börjat prata så mycket mer, och alla är irriterade. Hennes bror stänger dörren om sig, hennes klasslärare tycker att hon är bråkig och hennes bästis börjar hänga mer med en annan tjej med förklaringen att Cally ändå bara orsakar problem.
När skolan ska vara med i en tävling där ett par elever ur varje klass ska ställa upp med att vara tysta hela skoldagen för att samla in pengar till ett barnsjukhus, är det ingen som tycker att Cally duger. Just därför envisas hon med att vara med i tävlingen och säger faktiskt inte ett ord på hela dagen, eller dagen efter…  
Mamman forsätter att dyka upp. Utanför klassrumsfönstret, ute på skolgården, på avstånd i parken; och med sig har hon en stor raggig hund. Även om ingen annan verkar kunna se Callys mamma så ser de i alla fall hunden, och de tycker inte att Cally ska komma nära den. Cally känner att hon måste försöka få ta hand om hunden. Hon kallar hunden Hemlös. När hon kramar Hemlös känns det bra igen för första gången på mycket länge. Det var inte lätt att få någon att lyssna innan, och der är inte lättare nu när hon slutat prata.

En sorglig och fin bok, med orättvisa vuxna och vuxna som är bra och om vikten av att prata med varandra, med eller utan ord.

onsdag 20 mars 2013

Vilda: Tigertrubbel

Hcg Courtenay, Lucy


”Ni har en tiger i ert vardagsrum”, sa Idioten
Det var en rätt överflödig kommentar.
”Två, faktiskt”, sa jag
 
 
Tori och Taya är tvillingar. Deras mamma har lagt ned en strålande modellkarriär och utbildat sig till djurskötare med särskilt tillstånd för att ta hand om farliga djur. När djurparken får in djur som är sjuka eller som behöver extra vård lämnas djuren över till tvillingarnas mamma. Med tiden har det blivit en hel del spännande exotiska djur som bott hemma hos familjen.

Den här gången är det en miljonär som har anlitat tjuvjägare för att smuggla ut två tigerungar ur djungeln. Tigerungarna ger han sedan i present till sin fru, inslagna i paket med rosett om. Tigrar mår såklart dåligt av att hållas som sällskapsdjur och de behöver snart veterinärvård, miljonären ställs inför rätta för smugglingen och tigerungarna hamnar hemma hos Tori och Taya. Tvillingarna tycker förstås att det är underbart att ha två gulliga 50-kilos kattungar som hoppar upp i sängen om morgonen och vill gosa.

Mitt uppe i all tigerlycka tar sommarlovet slut och tvillingarna börjar i en ny skola. Det är svårt nog att passa in och få vänner i en ny klass, och när man ses promenera med två tigerungar som hundvalpar i koppel blir det inte lättare.Tigerungarna mår bättre för varje dag som går. Men snart hör djurparken av sig och berättar att den rike knösen blivit frikänd från brottsanklagelserna och nu vill ha tigerungarna tillbaka! Det får inte hända!

En härlig bok för oss som gillar djur, och för de som läst Francine Pascals böcker om tvillingarna Jessica och Elisabeth får man också lite Sweet Valley High-känsla. Förutom att en bok om tigrar som sover på rygg med tassarna i vädret inte kan vara fel, är detta också en bok om vänskap och mod att stå upp emot mobbare. Samtidigt är den en riktigt bra och spännande chick-lit, med oväntade vändningar och ett slut som gör det svårt att hålla ut till uppföljaren kommer.

måndag 18 mars 2013

Pixis bok

 
Hcg Melin, Mårten

Nu är den här! En tredje fristående bok om en elev på Skogsbingelskolan; en skola för mycket speciella ungdomar.

Pixi har dött. Hon och hennes föräldrar är med om en hemsk olycka som ingen av dem överlever. Av någon anledning får Pixi inte fortsätta över till den andra sidan, utan slits tillbaka till de levandes värld. Men lever hon verkligen?

När Pixis morbor lämnar av henne vid Skogsbingelskolans grindar känner hon sig inte som själv, egentligen känner hon ingenting alls, varken vinterkylan eller några känslor. Något annat som inte är som förr är att hon blivit övernaturligt stark och övernaturligt vacker.
 

Om du inte redan läst Mårten Melins andra böcker i serien;
Förvandlad och Jag är Love, gör det!


 

fredag 15 mars 2013

Ninja Timmy och de stulna skratten

Hcf Tamm, Henrik

Det händer något i staden Elyzandrium, oroligheter i stadens skumma gränder, kriminella gäng som sprider skräck och flera barn i staden verkar ha förlorat sina skratt. När barnen skrattar står de med öppna munnar och grimaserar, men det kommer inget ljud!

Timmy är en smart ung katt som också bor i staden. Tillsammans med sin vän Simon bygger han uppfinningar i vindsrummet ovanpå stadens bageri. Material till uppfinningarna, plankor och trasiga cyklar, hittar de på gatan eller skrotupplaget.
En kväll när de ska leverera en färdig uppfinning genar de genom de mörka gränderna och hamnar så klart inom kort i problem. Ett hårdkokt gäng dyker upp och stjäl uppfinningen! Timmys vänner lyckas fly in i en portuppgång och Timmy själv klättrar upp för husväggarna och flyr iväg över taken.  

Snart har han hamnat i en annan del av staden och inser att han är vilse. Lyckligtvis träffar han på den vänlige gamle leksaksmakaren Alfred som bjuder in honom i leksaksaffären över natten.
Väl återförenade bestämmer sig Timmy och vännerna för att för att sätta stopp brottsligheten i staden och ta reda på vad som händer med barnens skratt. Det visar sig också att Alfreds mycket speciella leksaker blir till stor nytta för dem.

Ett brottsbekämpande ninjagäng, en häftig flygarkatt, magi, hjältemod, ung kärlek och en superskurk med en ondskefull plan. Det blir ett spännande, roligt och mycket charmigt äventyr med fantastiskt fina bilder i färg på varje uppslag!