måndag 24 september 2012

Hej, det är jag!

Hcg  Grøntvedt, Nina E.

Oda är 11 år och bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster på en ganska öde plats nära skogen någonstans i Norge. Hennes syster heter Erla, men Oda kallar henne för Erland för det passar bättre. Hon kan verkligen avsky sin syster ibland.

Odas granne och bästa vän heter Helle. De hänger på platån, går ut med hundarna, bakar, skriver långa listor på saker de tycker om och inte tycker om och smyger på de nya läskiga grannarna "slumparet". Ibland smyger de på Stian också, Helles urtöntiga storebror.

Stian går på högstadiet men Oda tycker att han är superbarnslig och dålig på typ allt. Fult hår har han också. Och dålig musiksmak. Ändå kan hon inte låta bli att smyga på honom. En dag går Oda över gränsen. Hon är jättetaskig mot Stian och Helle tycker att hon borde be om förlåtelse. Det tycker inte Oda. Istället är hon taskig mot Helle också. Det bara blir så. Helle blir sårad och börjar leka med Erland istället. Och Stian! Oda blir alldeles ensam. Hur skall hon få sin bästa vän tillbaka?

Det här är en berättelse och en dagbok på samma gång. Full av bilder som Oda har gjort. Boken är ganska tjock men rolig. Den handlar om allt möjligt som kan hända i en 11-årings liv, både konstiga, läskiga och ledsamma grejer.

fredag 14 september 2012

Underverk

Hcg  Selznick, Brian

En ny bok av författaren till En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Och den här är minst lika bra! Jag kunde inte sluta läsa.

Den handlar om Ben, som har förlorat sin mamma och nu bor hos sin mosters familj. I sin mammas berlock hittar han en bild på en man som han tror kan vara hans pappa. Han rymmer till New York för att hitta honom.

Den handlar också om Rose som sitter vid sitt skrivbord och drömmer sig bort. En dag bestämmer hon sig också för att rymma till storstaden.

Berättelserna utspelar sig under olika tider, men båda huvudpersonerna är döva, båda befinner sig i New York på jakt efter någon och båda hamnar på det fantastiska naturhistoriska museet.

Precis som i Hugo Cabret, är halva berättelsen tecknad, så låt inte bokens storlek skrämma dig! Det är väldigt spännande att se hur berättelserna hänger ihop.

/Johanna

tisdag 11 september 2012

Jane Eyre

uHci Brontë, Charlotte

Jane som är föräldralös bor hos sin morbror och hans familj för hon har ingen annanstans att ta vägen. Mostern och kusinerna behandlar henne riktigt illa och hon är lättad när hon till slut skickas till en klosterskola.

Som vuxen får hon jobb som guvernant, ett slags privatlärare, åt en liten fransk flicka som bor på det stora godset Thornfield. Sakta lär hon känna husets herre, den mystiske mr Rochester, och samtidigt börjar hon ana en stor mörk hemlighet som döljer sig någonstans i huset.

Detta är en väldigt gripande berättelse från 1800-talets England som blivit en romantisk klassiker.

Nu finns den även som seriealbum med fina tecknade färgbilder.

/Agneta

måndag 3 september 2012

Kusinerna Karlsson - ny deckarserie

Hcg  Mazetti, Katarina

Del 1: Spöken och spioner
Julia och Humlans föräldrar ska resa till Indien på forskaruppdrag och det blir bestämt att systrarna ska vara hos moster Frida på hennes ö under sommarlovet tillsammans med kusinerna Alex och Georg.

När alla samlats tycker Frida att de ska ta med precis vad de vill i ätbar väg, hon är inte alls matlagningsintresserad och har därför inte tänkt laga mat till dem. Däremot är rummen som hon förberett uppe i lotstornet mycket speciella och verkligen fina.

Frida bor i en liten stuga bredvid, allt på ön är omodernt, inget rinnande vatten, ingen dusch och ingen TV. Barnen tycker att Frida är en bra vuxen som tycker att barn ska få syssla med vad de vill och sköta sig mycket själva. Men varje kväll räknar Frida konstigt nog alla sina konservburkar och på natten hörs det att någon pumpar upp vatten från brunnen.

Vem kan det vara som smyger omkring på ön? Kan det ha något att göra med att Fridas plåt- och snörstatyer förfalskats och nu säljs i hennes namn till olika konstgallerier? När Frida reser till  fastlandet för att nysta i saken, ser barnen sin chans att spana efter den eller de som inkräktar på deras ö. På natten syns en liten rökpelare i skogen …

Del 2: Vildingar och vombater
Det är påsklov och kusinerna Julia, Humlan, George och Alex är tillbaka på ön hos moster Frida. Hon har slutat göra skulpturer och ska nu ha ett slags djurpark på ön. Hon har beställt vombater från Australien. De kommer, men det visar sig att de inte är så lätta att hålla i fångenskap.

Sena kvällar och nätter kommer det ett gäng yngre män med båt från fastlandet. De skräpar ner och för oväsen. Ön känns inte fridfull längre, varken för barn eller djur. En otroligt tjatig man vill nödvändigtvis köpa ön av Frida för att göra om den till en spa-anläggning. Frida är inte alls intresserad men han vill inte ge sig. Han försöker med en muta, stora påskägg till henne och alla kusinerna.

Två spännande böcker!

/Agneta