fredag 27 april 2012

Skogens systrar

Hcg  Petrus, Dahlin

Jag ligger en bit efter när det gäller Petrus Dahlin men efter att ha hört massor om hur spännande och bra denna serie är har jag nu äntligen läst ut första delen. Till en början var den faktiskt något av en besvikelse. När ska det egentligen bli spännande? undrade jag, men sedan blev det i alla fall det och då var det riktigt kusligt.

Första boken handlar om Tom, vars föräldrar har köpt ett öde torp långt in i skogen. Det är flera mil till närmaste granne och medan föräldrarna renoverar har Tom noll saker att göra. Han  tycker att landet suger och vill inget annat än att åka tillbaka till stan.

För att inte bli helt less börjar han på egen hand att försöka lära känna skogen runt omkring huset och det dröjer inte länge innan han har hittat en sjö. Hans föräldrar är alldeles för upptagna för att märka hur långt bort han egentligen är.

Medan Tom tar sitt första dopp i sjön försvinner hans kläder och när han på natten vaknar och tittar ut genom fönstret ser han en blek flicka som smyger i trädgården. Detta är upptakten till den rysliga berättelsen om Skogens systrar. För hon är ju inte ensam den där flickan..

/Johanna

onsdag 25 april 2012

Och?

Hcg  Havstad, Bitte

Den här boken är också en sån där som jag har tittat på hur länge som helst. Framsidan tilltalade mig direkt. Jag tycker att mönstret är jättesnyggt och den korta titeln lite mystisk. 

Boken handlar om Erika vars föräldrar precis har skilt sig och hennes mamma är jätteolycklig och dricker alldeles för mycket vin. Hennes pappa verkar inte må lika dåligt - han har redan träffat en ny tjej. Dessutom vill han att Erika och hon ska bli kompisar! Inte en chans!

Hur som helst så börjar hon pendla varannan helg för att hälsa på sin pappa och på tåget träffar hon Jimmy. Han är en sådan kille som det går alla möjliga sorts rykten om. Han är ny på skolan och ingen vet varifrån han kommer. Erika är inte heller någon ängel, hon snor godis regelbundet. Choklad har blivit hennes tillflykt när hon är ledsen. Någonstans på vägen börjar en ny vänskap växa fram..


/Johanna.

måndag 23 april 2012

VÄRLDSBOKDAGEN


Idag, den 23 april, är det Världsbokdagen. Dagen har firats varje år sedan 1995. I Katalonien i Spanien har man sedan länge firat skyddshelgonet St Görans dag den 23 april. Legenden om Sankt Göran och draken handlar om att Göran räddade en stad, ibland en prinsessa från en farlig drake. Man firar dagen genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition ska givaren får en ros tillbaka.

En annan idé kan ju vara att byta böcker med varandra. På biblioteken i Karlskrona har vi just nu bokbytarbord för barnböcker.

Glad Världsbokdag alla!

/Johanna

fredag 20 april 2012

Ett hus utan speglar

Hcg  Sandén, Mårten

Det här är en sådan där bok jag visste att jag ville läsa direkt bara för att jag tyckte så mycket om omslaget. De fina färgerna och formerna gör att framsidan ser lagom mystisk ut. 

Huset utan speglar är 13-åriga Thomasines farfars fars syster Henriettas hus. Thomasine, hennes pappa, faster och farbror och deras barn bor alla i huset medan Henrietta ligger för döden. Inte sedan hon var ung, känd skådespelerska har hon haft några speglar uppe i huset.

Thomasine är en tjej som tänker mycket och hon är rädd för att hon aldrig skall bli lycklig. Hennes föräldrar har separerat sedan hennes lillebror dött och hennes faster och farbror är båda upptagna och ganska elaka människor. Kusinerna är också olyckliga, alla på sitt eget vis. Men det visar sig att huset utan speglar kanske kan hjälpa dem. Det upptäcker Thomasine när hennes minsta kusin, Signe, en natt tar henne med till en av garderoberna på översta våningen. Det är i den garderoben alla speglarna finns samlade och den visar sig vara allt annat än vad Thomasine först trott...

Den här boken är något för dig som läst Rum 312 och gillat den, eller för dig som väntar på att få läsa något mystiskt och läskigt.

/Johanna.

tisdag 17 april 2012

Den stora kärleksfebern (Drakhjärta del 3)

Hcg  Ehring, Anna

Nisse låter jobbig när han slänger sig med ordet ”typ” i nästan varje mening han säger. Men kan han sluta med det ska han få tusen spänn av pappa!

Popbandet Drakhjärta består av Nisse, hans kompis Tage och hans tjej Rut och schysta Saga. Saga har Nisse gillat länge, men helt plötsligt blir han helt nervös när hon är i närheten. Hela situationen är trixig för bandet behöver verkligen öva på sin spelning inför skolavslutningen. Hur ska han kunna förmå sig att uppföra sig helt normalt när hon är i närheten? Harry, den kloka talande ödlan som Nisse har som husdjur, är helt försvunnen. Var någonstans är han och lever han fortfarande?

Nisse vet inte om det känns så bra att pappa nu börjat umgås med Malin som är skolans kurator. Lillebror Nodi är i alla fall överlycklig när han får vara med Signe, Malins lilla flicka. Harry har frågat pappa om den tiden då mamma fanns och hur det var när han var liten. Då får han veta att han blev till av en slump! Är hela livet bara ett resultat av en massa slumpartade händelser? För Nisse är det en omtumlande tid, han har mycket att bearbeta och tänka igenom och allting blir ännu svårare nu när inte Harry finns där för honom.

De tidigare delarna i serien heter Syltmackor & oturslivet och Kickflippar & farligheter.

/Agneta

fredag 13 april 2012

Hemliga brev

Hcg   Morgenstern, Susie

Ernest är tio år och bor ensam med sin gamla farmor i Paris. Hans liv är jätte jättetrist. Varje dag är likadan: Han äter soppa, går i skolan, gör läxor och sover. De pratar inte ens om något roligt hemma. Både hans farmor och hans kokerska är väldigt gammaldagsa av sig. Fast Ernest har aldrig upplevt något annat så han vet inte riktigt hur tråkigt han har det. Tills den dag då den vilda Victoire dyker upp.

Victoire faller pladask för Ernest fast hon är hans raka motsats. Hon pratar hela tiden och säger precis vad som faller henne in. Dessutom har hon tretton bröder så hemma hos henne är det aldrig tyst. Kanske kan någon av dem hjälpa Ernest att tyda det hemliga kodade brevet från Ernest farfar?

Det här är verkligen en favorit!
 /Johanna.

tisdag 10 april 2012

Äventyrsveckan

Hcg  Nordin, Sofia

En gammal bok i nytt skick. Sofia Nordins Äventyrsveckan från 2003 har fått ett nytt omslag. Vilket tycker du ser mest spännande ut?
Jag har inte läst boken innan, men den håller absolut än. Amanda är 12 år och ensam. Utfryst. Mobbad. Värst är Philip som hela tiden är taskig. Säger att hon är äcklig och att hon luktar illa.

Innan sommarlovet ska klassen åka på äventyrsvecka och Amanda ser inte fram emot det. Men så åker de ut på forsränning. Philip och Amanda i samma båt. En olycka inträffar. De kommer ifrån gruppen och måste klara sig själva, i kyla, dyblöta kläder och utan någon som helst aning om var de befinner sig eller om de kommer att bli hittade…

/Johanna

tisdag 3 april 2012

Slumpens bok

Hcg   Lind, Åsa

Det är svårt att veta vad man ska skriva om en sådan bok som Åsa Linds Slumpens bok. Den handlar om så många saker på samma gång. Men jag kan i alla fall börja med att berätta att dess huvudperson är en 12-årig tjej som heter Hanna Demeter.

Hanna har hela sitt liv flyttat runt från stad till stad för att ingen ska upptäcka att hon lever ensam med sin psykiskt sjuka mamma som inte kan ta hand om sig själv, än mindre om Hanna. Nu har hon precis flyttat igen och berättelsen börjar med Hannas tredje dag i den nya skolan.

På vägen till skolan stannar Hanna till i Närmsta Butiken för att köpa en frukt men får istället med sig en begagnad bok. Och det är förstås inte vilken bok som helst - varje gång hon läser ur den är det som om det hon läser blir verklighet. Först är det den där polisen som dyker upp i klassrummet, sedan den gamla skalliga damen som behöver sällskap.

Boken visar sig vara över 3000 år gammal och viktig för ganska många människor och det dröjer inte länge förrän Hanna har skaffat sig både vänner och fiender på grund av den. Det här är en filosofisk och spännande berättelse, inte lik någon annan svensk bok och bara det är ju en anledning att läsa den.

/Johanna.