måndag 30 januari 2012

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

Hcg Selznick, Brian


Åh vad fin! var min första tanke när jag såg boken i hyllan. Framsidan såg ut att lova ett riktigt äventyr, och när jag öppnade boken såg jag att insidan var fylld av underbara teckningar. Författaren Brian Selznick inspirerades av film när han skrev boken, men också av fantastiska mekaniska uppfinningar från
1800-talet.

Den 12 år gamla Hugo Cabret är föräldralös och lever tillsammans med sin alkoholiserade farbror. När han försvinner är det Hugo som måste ansvara för att alla klockor på tågstationen i Paris går rätt. Som tur var så har Hugo lärt sig ganska mycket av sin pappa som var urmakare.

Det är samma mysterium som pappan jobbade med när han omkom i en brand, mysteriet med den mekaniska mannen, som Hugo nu har bestämt sig för att lösa. Men för att lyckas måste han både stjäla och ljuga. Hjälpen kommer från det mest oväntade håll…

En fantastiskt charmig historia från 2008 som nu är filmatiserad. Kommer på bio i mars. I 3D. Kan tänka mig att den är helt magisk!


/Johanna.

tisdag 24 januari 2012

Utan djur så DÖR jag!

Hcg Spont, Siri   

Det här är Siri Sponts första bok och även första delen i en trilogi. Den handlar om Tilda som bor på landet och hennes liv i skolan med vännerna och alla djur omkring henne. Hon har en ponny, en hund, fem kaniner, fyra finkar och typ hundra guppyfiskar. Boken är skriven som en dagbok och är full av illustrationer och listor. Det är en rolig, fin och lite ledsam berättelse som det är lätt att känna igen sig i. Till exempel i hur svårt det ibland kan vara att leka tre. Första sidan beskriver innehållet ganska bra:


Fem jobbiga grejer just nu:

1. Att min bästa kompis Thea hela tiden vill vara med Elin – en av de ”mogna” poppistjejerna  
    i klassen.
2. Att min storasyster Moa tycker att en småunge ska ta över min häst.
3. Att jag aldrig, aldrig kommer att få någon kille.
4. Att hemska Marcus i klassen alltid ska säga taskiga grejer eller slå mig på armen eller i magen.
5. Att vi bor på landet och har typ hundra mil till allting.


/Johanna

torsdag 19 januari 2012

Bokspanarträff

I går hade vi vår första Bokspanarträff på bibblan och det var roligt! Det är alltid spännande att få nya tips och skoj att prata om böcker och hur påverkad man blir av dem.

Vi tipsade bland annat om den här boken:

Vildhäxa – Eldprovet av Lene KaaberbØl


När Clara fyller tolv år är det något konstigt som börjar hända. Först blir hon attackerad av en stor svart katt, som lämnar ett hemskt rivsår mitt i ansiktet och börjar förfölja henne i hennes drömmar. Därefter börjar hon se saker även när hon är vaken, vilket leder till att hennes bästa kompis Oscar nästan blir ihjälkörd.

Det är då hennes mamma tar med henne till moster Isa, en moster hon aldrig förr har träffat. Det är också då hon får reda på att hon tillhör en släkt av vildhäxor. På några dagar förändras hennes liv helt och hållet och snart står hon mitt uppe i det fruktansvärda Eldprovet.

Eldprovet är den första delen i en nya fantasyserie av den danska författaren Lene KaaberbØl. Skynda att läsa för andra delen kommer jättesnart!

Nästa gång vi träffas är den 15 februari.

/Johanna.

tisdag 17 januari 2012

Smaragdernas bok - John Stephens

Hcg - Fantasy 

Oj oj oj. Vilken välskriven bok. Visst, den är lång och visst, den kräver ganska mycket av läsaren. Men det är det minsann värt!

Detta är John Stephens debutbok och den första av tre i en serie som kallas för Trolldomens tre skrifter. Den handlar om de föräldralösa barnen Kate, Michael och Emma P. Från den dag deras föräldrar lämnar dem har de tvingats flytta från det ena hemska barnhemmet till det andra. En dag vägrar de att göra vad fröken Crumley ber dem om hon skickar dem längre bort än de någonsin skickats förut. Till Cambridge Falls.

När föräldrarna försvann lovade Kate att hon skulle ta hand om sina syskon men är det något ställe som kan vara svårt att överleva på så är det Cambridge Falls. Där finns det nämligen inga barn kvar.
Inte sedan häxan tog över makten och tog dem alla till fånga.
Inte sedan jakten på Smaragdernas bok började.

Detta är en berättelse där häxor, trollkarlar, odjur, dvärgar och människor strider om makt, överlevnad och rättvisa. Det är också en berättelse om syskonkärlek, rivalitet, ödet och längtan efter trygghet. För dig som vill bita i något lite svårare - läs!

/Johanna

måndag 16 januari 2012

Hemskt mycket hej och Välkommen...

...till nya Bokspanarbloggen!

Från och med i år är det vi bibliotekarier som skriver inläggen här och vi hoppas att både bokspanare och andra barn får använding av dem. Dessutom kanske vi kan hjälpa en och annan förälder i jakt på något som passar i regnrusket, eller varför inte en lärare ute efter något spännande att läsa högt för sina elever.

I morgon inleder vi bokåret med några favoriter från 2011.

/Johanna.