måndag 27 september 2010

SVJ

Hcg Dahl, Roald

Jag hade tänkt att berätta om en bok jag har läst nyligen.
Den heter SVJ, handlar om en flicka som bor på ett barnhem. En natt får hon syn på en sjumeterslång jätte.Denna jätten heter SVJ (stora vänliga jätten)SVJ går runt på kvällarna och blåser in drömmar åt människor som sover.
Det är en spännande och rolig bok som är lite fånig men ändå bra, men alla Roald Dhals böcker är alltid bra!!
/Bokspanare Zäta

onsdag 22 september 2010

Matilda

Hcg Dahl, Roald
Matilda bor hos sina föräldrar som inte bryr sug om henne ett dugg. Hennes mamma spelar bingolotto, och hennes pappa säljer fuskbilar. Det enda som kan få henne att stå ut är hennes böcker. Hon lånar drösar från biblioteket, och när hon börjar skolan har hon läst ALLA, nu menar jag ALLA böckerna i biblioteket.

Hon börjar skolan när hon är fem och ett halvt år på Kossademallaskolan, och hennes lärare, fröken Honung är jättesnäll. Till skillnad från rektorn, fröken Domderasson. Rektorn tycker att alla barn ska utrotas och har för vana att kasta iväg elever, och att utföra hemska straff för nästan ingenting. Matilda visar sig ha ett huvud som en miniräknare, och hon är smart nog att gå i sjätte klass. Fröken Honung frågar fröken Domderasson, men får ett nej.

" Ha! Du klarar inte av henne! Du vill lämna över henne till fröken Plymstol, där hon kan ställa till med ännu större oreda! Men svaret är NEJ!"

Men sedan märker Matilda att hon har en slags magisk kraft…
Boken var jättekul och spännande ( som alla Roald Dahls böcker enligt mig, även om jag inte alltid skriver det) så den får 5 av 5 i betyg av mig.
Bokspanare Midnatt

Herr och fru Slusk

Hcg  Dahl, Roald

Herr och fru Slusk är riktigt avskyvärda personer. De älskar att vara elaka mot varandra, till exempel fru Slusk la maskar i herr Slusks spaghetti, och herr Slusk sände upp fru Slusk till himlen. Nog talat om det, de älskar också att vara elaka mot andra. Fru Slusk odlar bara tistlar och brännässlor i trädgården för att hålla "Vidriga små snorungar" borta. De tvingar sina apor att stå upp och ner i flera timmar. Faktum är att aporna behöver göra allting uppochner, till och med dricka och göra pyramider. Herr Slusk häller ut lim i döda trädet för att alla fåglar ska fastna där. Då kan fru Slusk göra fågelpaj på onsdagar.
Då kommer Rulltultefågeln förbi, och tillsammans med aporna, och alla fåglar som inte har satt sin fot på döda trädet, tänker de straffa Sluskarna ORDENTLIGT!
Boken är så påhittig och rolig så den får 5 av 5 i betyg av mig.
/Bokspanare Midnatt

Kyrkoherden i Nibblevick

Hcg Dahl, Roald

Kyrkoherden i Nibblevick är en rolig bok. Sven Johansson, den nya kyrkoherden, led när han var liten av dyslexi, men den gick över, så att han kan läsa och skriva ganska normalt nu. Men han oroade sig väldigt mycket dagen innan han började jobba som kyrkoherde, och därför började han säga ord baklänges. Det fick folk att tro att han var riktigt galen, och till slut blev de riktigt sura, förskräckta och förvirrade, när han sa riktigt fel. Då gick han in för att lösa problemet.
Boken fick 5 av 5 i betyg av mig. /Bokspanare Midnatt

Bert och datadejten

Hcg  Olsson, Sören (och Anders Jacobsson)
Bert har nu två flickvänner.
En i riktiga livet, och en i datorn, på MSN.
Ingen av de vet att den andra finns.
Men en i datorn räknas väl inte? Eller?
Dessutom har hans mamma blivit lesbisk, och hans pappa transvestit.
Och Lill-Eriks marsvin har blivit bög, och riskerar att aldrig få sin kärlek besvarad!
Hur ska Ful Ljung (Bert Ljung) klara det här?
5 av 5 får den här boken i betyg av mig,
/Bokspanare Midnatt

måndag 20 september 2010

Den giftiga ormen

Hcg Lidbeck; P

En utav världens farligaste orm har släppts lös i staden Hittarp.
Ormen rymde vid ett smugglingsförsök. Polisen har avspärrat hela skogen och håller vakt så att ingen kan gå in i skogen.
Ormexperten Torbjörn Lindskoug har nu fått äran att leta efter ormen. Boken var verkligen en utav de bästa böckerna jag har läst och får 5 av 5 i betyg. Ps du måste läsa boken !!!!!
/Bokspanare Tim

Jojjes Ljuvliga medicin

Hcg  Dahl, Roald
Jojje är trött på sin gamla mormor som bara tjatar och gnäller hela tiden.
Jojje ska göra något åt det!
Han ska göra Jojjes Ljuvliga Medicin! Medicinen får otroliga effekter!
En jätterolig bok för människor i alla åldrar! 5 av 5 i betyg av mig,
/Bokspanare Midnatt

Häxorna

Hcg Dahl, Roald

Med rädsla insåg jag att alla som satt i salen var häxor!
Jag, ett barn som de helst av allt vill få bort från denna jord, sitter instängd med dem! Och med överhäxan som har ett ruttet ansikte, en hemsk röst, och en hemsk plan!
Hur ska detta gå?
5 av 5 får Häxorna i betyg av mig.
/Bokspanare Midnatt

Du är en gräslig man, herr Grums!

Hcg  Stanton, Andy

Att du inte skäms, herr Grums!
Herr Grums lever sitt vanliga liv, bor i sitt eländiga hus, hatar allt kul, och sköter om sin trädgård. ( Det sista gör han bara för att det annars kommer en elak liten älva och slår honom i huvudet med en stekpanna.)

Men en dag kommer hunden Jack förbi, och vandaliserar hans trädgård. Alla dagar förutom onsdagar, då har hundar ledigt. Jaså, visste du inte det? Skäms på dig! Alla normala vet ju det! Jaja, herr Grums tänker förgifta Jack, eftersom han inte vill ha bulor i huvudet.

Det hör en flicka, som heter Jamma Tamma Lamma F'Uppa F'Uppa Berlin Stereo Eo Eo Tebb T'Elebb Nermonika L Strata De Gressin De Kressin De Sessin De Vessin De Voop De Loop De Flunsel Glad Helg Lenoir, och hon vill stoppa honom. Hennes vänner får kalla henne Polly. Nu är det lika bra att du bestämmer dig för om du vill vara hennes vän eller inte. Om du inte vill vara det får du läsa Jamma Tamma Lamma F'Uppa F'Uppa Berlin Stereo Eo Eo Tebb T'Elebb Nermonika L Strata De Gressin De Kressin De Sessin De Vessin De Voop De Loop De Flunsel Glad Helg Lenoir i stället för Polly. Exempel:

"Polly sprang tillbaka."
Det får du läsa så här:
"Jamma Tamma Lamma F'Uppa F'Uppa Berlin Stereo Eo Eo Tebb T'Elebb Nermonika L Strata De Gressin De Kressin De Sessin De Vessin De Voop De Loop De Flunsel Glad Helg Lenoir sprang tillbaka."
Det är lika bra att bestämma sig för det nu, innan du läser boken, för du vill ju absolut veta vad som händer Jack, Polly, herr Grums och alla andra i boken. Eller vill du inte det? Jo, det är klart! Alla normala vill ju det! De står i kö i timmar för denna bok!
I alla fall så får den här 6 av 5 ( Ja du ser rätt!) i betyg av mig, den måste man läsa!
/Bokspanare Midnatt

Bästisar

Hcg  Cabot, Meg

Tredje Allie Finklesboken var jättebra!
En ny tjej från Canada börjar i Allies klass.
Cheyenne.
Hon förändrar klassen.
Allie och hennes bästisar försöker lösa det, men Allies vänner blir osams!
Hur ska detta gå? Läs boken så får du veta!
4.5 av 5 av mig, Ämnesord: Familj, Vänner, Skola
/Bokspanare Midnatt

torsdag 16 september 2010

Tunnlar

Hcg Gordon, R

 

Will hann inte reagera - i samma ögonblick grep någon dem i nackskinnet och slängde upp dem i luften. Det var en ensam man som höll dem i varsin jättelik,krokig hand och lät dem dingla hjälplöst i luften.
"Inkräktare!" skrek han.
Rösten var sträng och grov när han höll upp dem framför sig och granskade dem med äcklad min. Will försökte höja spaden och slå sig fri, men mannen vred den ur händerna på honom.
Mannen hade en löjeväckande liten hjälm och mörkblå uniform av något tjockt tyg som raspade när han rörde på sig. Brevid en rad oputsade knappar fick Will syn på en femuddig stjärna av ett orange-guldaktigt material som satt fastsydd på hans rock. Deras jättelike och hotfulle fångvaktare var tydligen någon sorts polis.
"Hjälp", ljudade Chester tyst till sin kompis.
Han hade helt tappat målföret när de blev slängda hit och dit i mannens stenhårda grepp.
"Vi har väntat på er", mullrade mannen
Will och hans pappa gillar båda att gräva men en dag försvinner helt plötsligt hans pappa, dagen efter att Wills föräldrar har bråkat. Will och hans bästa vän Chester börjar genast att söka efter ledtrådar. En dag hittar de en gömd tunnel i pappans kontor, i slutet av tunneln ligger en hel värld.
Boken var trög i början men om man fortsatte läsa kunde man bara inte lägga ifrån sig boken.
Boken är något av en blandning av en deckare och en fantasy. Den får 4,5 av 5 möjliga. / Bokspanare Hermione

onsdag 15 september 2010

Den mystiska gästen

Hcg Gahrton, Måns

Denna bok handlar om pappa Roger & mamma Ritva & lillebror Ingo & storasyster Isadora. Pappan Roger kollar i tidningen en dag och hittar en annons om ett hotell som heter Gyllene Orren. Han tänker lite och sen ringer han och köper hotellet. Två veckor senare åker dom till hotellet.
Det dröjer ganska länge tills det kommer någon gäst men en dag kommer det en gubbe som Ingo & Isadora misstänker är en skummis.
Denna bok var rolig och lite spännande. Den får 7 av 10 av mig.
/Bokspanare Maja

torsdag 9 september 2010

Skrämmerskans dotter

Hcg  Kaaberbøl,Lene


Dina har ärvt sin mors gåvor. När hon ser någon i ögonen kan hon se alla onda handlingar han eller hon skäms över. Därför har hon inte så många vänner. En dag blir Dinas mor kallad till en stad långt borta för att få en misstänkt person att erkänna ett blodigt mord. Dagarna går och Dina blir själv orolig för vad som kan ha hänt modern. Plötsligt blir hon själv kallad till platsen av sin mor. Men är det hennes mor som har skickat brevet med kallelsen att komma ? Och vem är mördaren som har begått det hemska mordet ?

Boken är spännande, bra och läskig./Bokspanare Lyra