tisdag 1 januari 2008

Hannas höstbok

Hcg Oskarsson, Marie
Hanna och Matte var kompisar sedan barnsben tills den sommaren Matte övergav Hanna. Under sommaren hittade Hanna Elin. Nu är det skolstart och Hanna är nervös ifall Matte vill bli kompis igen och hur det ska gå när de är tre. Till Hannas lättnad funkar det bra tills Hannas pappa bjuder henne och en kompis till Venedig. Samtidigt har tjejerna startat ett band som ska spela för hela skolan och Hanna tycker att hon är en usel keyboardist. Hur ska det gå?

Bra: Det är väldigt mysiga miljöer och det är nog en rätt bra beskrivning om hur det är på högstadiet, drömmar utvecklas och alltid finns det en fiende.
Dåligt: Lite seg inledning.Hannas höstbok är en fristående fortsättning på Hannas nattbok. /Bokspanare Kat

Jävla Lucia

Hcg Melin, Mårten
Martin har varit kär i Leena i evigheter, trots att han vet att det inte är någon idé, han är knappast lika populär som hon! En dag kommer Lucia till klassen, och det är något konstigt med henne. Hon gör så att Sebastian inte kan sluta klia sig i håret, trollar fram en död råtta (eller var det en mus??) ur fisksoppan och får Simon, klassens ledare att kissa på sig. Hon skickar också ett mail till Martin där hon säger att hon ska hjälpa till att få Leena att bli kär i honom. Men vem är den mystiska Lucia, och vem är hennes pappa?

Utdrag ur boken:
”Hur gammal är din pappa?” undrade Leena.
”Jättegammal!” svarade Lucia.
* * *
När jag tittade upp stod en man bakom Lucia.
”Här har ni visst roligt!” sa han.
”Ja, det här är min pappa” sa Lucia med uttråkad röst.
Hennes pappa? Hade inte Lucia sagt att hennes pappa var jättegammal?
Mannen bakom Lucia var max 25 år.

Den här boken ”ägde” verkligen! Bra handling, spännande och magisk men inte onaturlig. På en skala 1-10 är den 11!!
Magi, Vänskap, Kärlek /Bokspanare Meggie

Tracy Beaker i huvudrollen

Hcg Wilson, Jacqueline

Den här boken var väldigt bra. Den handlar om en flicka som heter Tracy Beaker. Hon bor på ett barnhem. De kallar det soptippen. Tracy vill vara med i skolpjäsen. Hon kommer med och får huvudrollen. Hon ska spela en sur gammal gubbe som hatar julen. Ska hennes mamma (som är filmstjärna i Hollywood) komma?
/Bokspanare Ior

Elfrid och Milas riktiga jul

Hcf Pernilla Oljelund

Boken var superbra men den hade varit bättre om det var 24 kapitel. Alltså om det var ett kapitel för var dag. För efter bara några kapitel hade Elfrid varit hos Mila i en vecka. Boken handlar om en flicka som heter Mila. Hon är 9 år. Hon har en klump i magen. Hennes mamma har träffat en kille. Han heter Klas.
Mila önskar sig bara en sak. En riktig jul. En jul utan Klas. En jul med bara mamma och Mila som vanligt. Plötsligt dyker det upp en tomtenissa som heter Elfrid. Elfrid är nordpolens slöaste nissa.
/Bokspanare Ior

Små raringar

Hcg Llewellyn, Sam

Viola, Oliver och Rose är ett par rika bortskämda barn. Deras föräldrar är aldrig hemma så barnen uppfostras av Nannies, som byts ut ibland för hemska är just vad barnen är. En dag kommer det en underlig nanny som sjunger och dricker sprit . På natten smyger barnen in i nannyns bil och plötsligt kommer nannyn ut med massor av silver…
Bra: boken var hur kul som helst, påhittig och uppfinningsrik.Dåligt: Lite svåra ord och meningar.
/Bokspanare Kat

Den mystiska teatern

Hcg Laura E. Williams

Det här är en ”lös mysteriet själv bok”. Boken handlar om tvillingarna Zeke och Jen som är typ detektiver. Tvillingarna bor på ett hotell för att deras föräldrar är bortresta. Nu på sommarlovet ska det visas en teater som handlar om Alaina Shines eller rättare sagt att Alaina Shines spelade huvudrollen för exakt 50 år sedan.
Det händer mystiska saker på teatern, folk blir instängda och överfallna, saker försvinner och det händer olyckor, kan detta ha att göra med att Alaina Shines försvann spårlöst samma natt som teatern visades för 50 år sedan?
Bra med boken var att man kunde lösa mysteriet själv. Dåligt med boken var att det var engelska namn vilket gjorde det lite rörigare.
/ Bokspanare Alexa

Spökskeppet Vallona

Hcg Lena Ollmark

Karl ska tillbringa några veckor på hösten i den lilla byn Krabbsjögrund. Men något har förändrats, och när morfar plötsligt försvinner ger sig Sara och Karl ut och letar. Då kommer tjockan…
Den här boken var mycket bra. Den innehåller små spökhistorier här och där som också går att läsa för sig.
Spökhistoria / Bokspanare Meggie

Klonad: Vem är Amy

Hcg Marilyn Kaye

Amy är perfekt, klonad. Trots att hon har Nancy, som är hennes fostermamma, kommer hon aldrig att få någon riktig mamma. Så kommer en kvinna i blå sportbil som säger att hon är Amys biologiska mamma. Den här boken var mycket bra och spännande.
/ Bokspanare Meggie